Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "lanpenge"

Forbrugslån

”Hvis jeg vandt i Lotto, så ville jeg…” er nok en sætning, de fleste af os har tænkt eller sagt. Mens Lottogevinsten for de flestes vedkommende må blive ved drømmen, så betyder det imidlertid ikke, at du må opgive alt håb om at få dine planer og drømme indfriet. Med et forbrugslån har du nemlig i nogle tilfælde mulighed for at låne helt op mod 400.000 kr., og de penge kan du bruge til lige netop det, du godt kunne tænke dig. Det betyder altså, at et forbrugslån, modsat for eksempel et billån, ikke er øremærket et bestemt køb, og det er derfor helt op til dig, om pengene skal gå til en båd, et bryllup, et nyt badeværelse, en ny telefon eller noget helt femte, der står højt på din ønskeliste. I og med det optagede lån ikke er tilskrevet noget bestemt, vil banken eller låneinstituttet ikke nødvendigvis have nogen sikkerhed i forhold til pant i det købte produkt eller service – men det kommer vi tilbage til senere.

Kort fortalt er et forbrugslån et lån, du kan spendere på præcis den måde, du ønsker eller har behov for. Denne lånetype er derfor ideel til dig, der er et sted i livet, hvor du føler, det er på tide, du gør de ting, du altid har drømt om at gøre, eller til dig, der akut har behov for penge til at investere i en nødvendighed.

I det følgende vil du få en dybere indsigt i, hvordan et sådant lån fungerer og hvilke krav, der stilles til dig som låntager – plus en masse tips og gode råd. Vi ønsker her hos SeedMoney.dk at guide dig så godt igennem lånejunglen som muligt, og vi lægger stor værdi i at hjælpe dig til at finde den bedste løsning.

 

Forbrugslån – en klassiker, der følger med tiden

Forbrugslån er en meget almenkendt form for lån, og den tilbydes i alle fysiske banker samt af diverse online udbydere. Det er en god gammel kending, som ufatteligt mange mennesker har gjort brug af – både mænd og kvinder, unge som gamle. Så hvis du sidder og overvejer at tage et forbrugslån, så er du langtfra den eneste. I 2013 lavede Penge- og Pensionspanelet en undersøgelse, der viste, at cirka 30 % af alle unge mellem 18 og 25 år har stiftet et forbrugslån, så det er altså efter al statistik ganske normalt at låne penge.

Faktisk er alle typer af lån blevet ekstra populære de seneste par år, hvilket nok hænger sammen med det økonomisk opsving og den store opfordring til at skabe dynamik i samfundet, der har været i landet siden den økonomiske krise i 2008. Men især forbrugslån lader til at være særlig elsket af danskerne, og det kan der være mange forskellige forklaringer på – for selvom det er en klassisk lånetype, så er den også blevet udviklet og tilpasset vores moderne liv. Dels spiller den nye teknologi en stor rolle, og det er nu muligt at få et hurtigt forbrugslån ved at ansøge om et online. Ydermere ser rigtig mange mennesker i Danmark det som en kæmpe fordel, at man ikke behøver at forklare, hvad pengene skal gå til. Mange finder det grænseoverskridende og nærmest som et brud på privatlivets fred, at man skal fortælle, at man gerne vil på bryllupsrejse til Hawaii eller købe sig en motorcykel. En del har den opfattelse, at det ikke kommer andre ved, hvad vi bruger vores penge på, og det kan vi hos SeedMoney.dk i og for sig godt sætte os ind i. Derfor er det også utrolig smart, at der nu findes så mange låneinstitutter online, så man kan sidde hjemme i trygge rammer og ansøge om sit lån, uden at man skal konfronteres ansigt til ansigt af ens lokale bankmand.

Det skal også nævnes at begrebet ”forbrugslån” dækker over mange ting. Køber man for eksempel en mobiltelefon på kredit, hvilket over 150.000 unge har gjort, er det også en form for forbrugslån. Tager man forbrug.dk’s definition, dækker begrebet over både kviklån, minilån, mikrolån, SMS-lån, lån på kreditkort samt afbetaling af produkter såsom computere og møbler, som mange butikker efterhånden tilbyder. Fælles for dem alle er, at det det er et lån, som ikke er øremærket et bestemt køb, og du skal altså ikke forklare nogen, hvorfor du skal bruge pengene.

 

Derfor kan et forbrugslån være en god idé

Som allerede nævnt kan et forbrugslån bruges til lige netop det, du har lyst til. Er jeres køkken ved at være lidt gammelt og slidt, eller vil du gerne med din ven på jordomrejse, men har ikke fået sparet op, kan du tage et forbrugslån og tjene pengene hjem bagefter. Det er nemt og fleksibelt, og du kan typisk få et lån, der passer lige præcis til dig, dine behov og din økonomiske situation.

Ergo giver denne type lån dig stor frihed til at følge dine drømme og skabe det liv og de rammer, du altid har drømt om. Det er også oplagt for unge mennesker, der planlægger familieforøgelse, da første barn tit er en omkostningsfuld affære, da man skal ud og investere i sin første barnevogn, autosæde, puslebord og meget andet.

For nogle er formålet med et forbrugslån også at tilbagebetale en masse sjat-lån – altså småbeløb, man skylder hist og her. Det kan være en god idé, fordi du, ved at samle din gæld ét sted, tit kan få en lavere rente samtidig med, at du kun skal holde styr på ét lån. Det kan altså blive både billigere og langt mere overskueligt for dig.

 

Du kan skræddersy dit lån

En af de helt store fordele ved et forbrugslån er, at du i de fleste tilfælde selv kan bestemme, hvor meget du vil afdrage om måneden alt afhængig af dine indtægter og udgifter. Du burde altså nogenlunde kunne regne ud, hvor meget overskud du har i budgettet og lægge din låneplan derefter. På den måde sikrer du dig, at du ikke bliver tvunget til at optage endnu et lån for dermed at kunne betale forbrugslånet tilbage. Vi vil dog anbefale, at du ikke vælger en tilbagebetalingssats, der opbruger hele dit overskud, for så kan du komme i knibe, hvis du i en måned har uforudsete udgifter. Estimerer du for eksempel, at du hver måned har 4.000 kroner i overskud, ville det sandsynligvis være smartest, hvis du vælger kun at betale 2- eller 3.000 kroner i afdrag. På den måde kan du samtidig lægge lidt til side i en opsparing, så der ikke sker noget, hvis du den ene måned også er nødt til at investere i en ny computer eller noget andet vigtigt. Beslutter du på den anden side at tilbagebetale en høj sum hver måned, således at du allerede er gældsfri efter kort tid, vil du som regel kunne få et forbrugslån med en lav rente, mens renten normalt vil være lidt højere, hvis du for eksempel vælger at tilbagebetale 100.000 kroner af over 10 år frem for kun 5. Ikke desto mindre skulle det typisk være muligt for dig at kunne finde et billigt forbrugslån hos en af de mange udbydere, vi her hos SeedMoney.dk kan præsenterer dig for.

 

Lånebeløb, tilbagebetaling og svartid

Det er meget forskelligt, hvor store og små lånebeløb, de forskellige låneinstitutter tilbyder. Nogle firmaer giver kun ”småbeløb” på mellem 500 til 6.000 kr., mens andre har et minimumbeløb på 5.000,- og et maksimumbeløb på helt op til 400.000 kr. Heldigvis for dig behøver du ikke sætte dig ind i, hvilke låneinstitutter der tilbyder hvad, da vi hos SeedMoney.dk jo automatisk frasorterer alle de virksomheder, der ikke kan matche dine ønsker.

Tilbagebetalingsperioden varierer ligeledes fra udbyder til udbyder, og de af dem, der er villige til at udlåne høje beløb har naturligvis også ofte en længere tilbagebetalingsperiode end de, der kun har mindre summer til rådighed. Kigger man på alle konkurrenterne, vil man altså se et spænd i løbetiden fra 1 måned og helt op til 180 måneder. Du skal altså ikke være bange for, at du skal tilbagebetale 200.000 på så kort tid, at det synes helt umuligt. Hos nogle låneinstitutter har du såmænd også mulighed for at vælge 2-4 omkostningsfrie måneder om året, hvilket er med til at sikre, at du ikke kommer i pengenød, når alle julegaverne skal handles ind, eller når sommerferien står for døren, og du og familien eller vennerne skal ud på eventyr sammen i det gode vejr. Afdragsfrie måneder kan altså være endnu et plus, fordi det sørger for, dit lån ikke kommer til at spænde ben for alle de ”obligatoriske” festligheder, man gerne vil deltage i, i løbet af året.

Med den store konkurrence, der er på markedet, kan du med garanti finde et online forbrugslån med lav rente, der godt kan konkurrere med de typiske banklån, og med en tilbagebetalingsperiode og månedlig ydelse, der er til at overkomme. En af de store fordele her er også, at du med et online lån i de fleste tilfælde kan få svar på din forespørgsel allerede 1 time efter og sommetider blot sekunder efter. Du kan altså online får et hurtigt forbrugslån, og lige præcis dét kan være en fordel, hvis du akut står og mangler penge til at få din drøm opfyldt.

 

Krav, du skal opfylde

Som ved de fleste andre lånetyper, skal du ofte leve op til nogle bestemte krav, før lånet bliver godkendt. Mens de typiske banker vil gå ind og gennemtjekke din økonomi for derudfra at beregne den rente, du kan få, er der ved online forbrugslån som regel nogle langt mere simple retningslinjer. Her er de mest gængse betingelser, at du er fyldt 18, 20 eller, for nogle institutters vedkommende, 23 år. Derudover må du normalt ikke være registreret i Experian (også kendt som RKI). Nogle finansieringsselskaber stiller også krav til, at du har en vis indtægt, specielt hvis det er et større lån, du ønsker at tage, mens det mange andre steder er muligt at optage et forbrugslån på trods af, at man er på arbejdsløshedsdagpenge eller helt uden at skulle dokumentere sin indkomst og udgifter overhovedet.  Samtidig forlanges det i langt de fleste tilfælde, at du er dansk statsborger, at du har et CPR-nummer samt en dansk bopæl, der er registreret i folkeregisteret.

Kravene til online forbrugslån er virkelig ret banale. At tage forbrugslån online er derfor oftest ret ligetil, og størstedelen af danskere vil altså hjemme fra deres stue kunne optage et hurtigt forbrugslån, uden at det skulle volde det helt store besvær og uden, at en skeptisk bankmand går ind og gransker din økonomi og dit privatliv.

 

Forbrugslån uden sikkerhed

Det unikke ved et forbrugslån er som nævnt i indledningen, at du kan låne det uden sikkerhed. Når vi snakker om sikkerhed, så taler vi om bankens sikkerhed og altså ikke din. I modsætning til et billån, hvor banken kan have pant i bilen og dermed konfiskere den, hvis billånet bliver misligholdt, kan et låneinstitut ikke have pant i jeres bryllupsfest og konfiskere den, hvis I ikke betaler lånet tilbage. Tegner man pant i en genstand, som man normalt gør ved for eksempel et billån, betyder det som regel også, at man skal indfri lånet, så snart man sælger bilen. Sådanne krav er der ikke, hvis du tager et forbrugslån uden sikkerhed og køber en dyr racercykel for pengene. Det gør det noget mere risikabelt for udbyderen at låne dig pengene, da deres eneste belæg, for at de får pengene tilbage, er, at du har sat din signatur på et stykke papir eller på en hjemmeside. Det er derfor også logisk at et sådant lån tit har en højere rente end andre lån, hvor banken kan få stillet sikkerhed – det gælder både for online og fysiske banker.

Et forbrugslån uden sikkerhed er det, du som udgangspunkt vil få, hvis du har økonomien nogenlunde i orden. Det kan dog være, at udlåneren kræver af dig, at du køber et lån med sikkerhed, hvis de vurderer, at der er en høj risiko for, du ikke kan betale lånet tilbage. Hvis det bliver dig befalet, at du skal stille sikkerhed til banken, kan dette gøres på mange forskellige måder. Banken kan finde sikkerhed i aktier, i ejendele og sågar i at have en anden person, der vil betale dit lån tilbage i tilfælde af, du pludselig ikke har mulighed for selv at gøre det. Undersøger man sagen nærmere, vil man dog opdage, at dokumentomkostningerne er højere, når man køber et forbrugslån med sikkerhed frem for uden sikkerhed. I en tilfældig udvalgt bank koster et lån uden sikkerhed 800,- i dokumentationsomkostninger, mens et lån med sikkerhed koster 3.880,-. Disse ekstra penge går til administration og håndtering at lånets oprettelse, stempler og tinglysningsafgift. Derudover skal man betale ekstra afgifter til det offentlige, hvis man bliver køber et lån med sikkerhed, fordi det kræver, at nogle offentlige ansatte bruger tid på at registrere sikkerheden. Er man økonomisk mindre godt stillet, skal man altså være forberedt på at ryste lidt ekstra op af pengepungen til at starte med.

Igen kan det her være en fordel at søge om lån online, da nogle forståeligt nok kan finde det ydmygende at sidde overfor en fyr i jakkesæt og få at vide, at man må hoste op med ekstra pengene, hvis de skal give en et lån. Her kan det være mere behageligt at sidde hjemme og finde ud af, hvem der egentlig er villige til at give en det lån, man har behov for. Samtidig er det tidsbesparende at gøre det online, for selvom du har en fast bank, er det stadig anbefalelsesværdigt at forhøre dig hos andre banker om, hvad de kan tilbyde dig. Enhver kan nok tænke sig til, at det kan være noget tidskrævende at gå rundt fra bank til bank, der desuden lukker klokken 16.00, og høre, om du kan få lov til at snakke med en medarbejder. Her er det bare noget nemmere online.

 

ÅOP – en vigtig faktor, du skal kende

Når du begynder at sætte dig nærmere ind i detaljerne ved et forbrugslån, vil du til tider støde på begrebet ”ÅOP”. ÅOP er en forkortelse for ”Årlig Omkostninger i Procent”. Det er en samlet betegnelse for alle de gebyrer, renter og andre udgifter, du skal betale, når du optager et lån. Vælger du at låne penge, skal du altså ikke altid kun være opmærksom på renten – du skal også gå efter så lav en ÅOP som muligt. Selv hos de almindelige banker kan ÅOP varierer adskillige procentpoint, og det kan derfor være klogt at sammenligne flere udbydere, hvilket jo selvfølgelig er nemt her på SeedMoney.dk, hvor alle de lån, der matcher dine kriterier, vil blive stillet op for dig.

Du skal dog også tænke på, at de Årlige Omkostninger i Procent som regel vil være højere, hvis løbetiden er kort. Det skyldes blandt andet, at de fleste låneinstitutter tager et fast startgebyr. Er startgebyret for eksempel på 600 kr., og er din plan at betale hele lånet tilbage på blot 2 år, vil du i teorien betale 300,- af det beløb tilbage hvert år. Har du derimod en tilbagebetalingsperiode på 6 år, skal du årligt kun betale 100,- af startgebyret tilbage. På samme måde skal du tænke på, at et startgebyr på 600 kroner udgør en langt større procentdel af det, du skal betale til kreditgiveren, hvis du kun låner 2.000 kr., frem for hvis du låner 20.000 kr. Ser man det på den måde, kan man også argumentere for, at det for nogens vedkommende bedre kan svare sig at låne lidt ekstra, så man er sikker på, man ikke behøver at stifte to lån og dermed betale startgebyr to gange, hvis det, pengene skulle gå til, viser sig at være dyrere end forventet.

Det er også vigtigt at nævne, at det i dagens Danmark er lovpligtigt, at forbrugere kan blive oplyst om de Årlige Omkostninger i Procent ved alle lånetyper og kreditter.

Lån som studerende

Mange studerende har tit en lang række udgifter til studiematerialer såsom bøger, computerprogrammer, en bærbar PC og studieture. Hos SeedMoney.dk er vi godt klar over, at det for mange kan være en stor mundfuld at sluge, når man lever for en beskeden SU og samtidig skal betale husleje, mad og for enkeltes vedkommende også for transport. Har du dog anskaffet dig det meste til semesteret, og er det kun din gamle computer, der pludselig skal erstattes med en ny, kan det imidlertid være, du skal genoverveje hvilket lån, du bør tage. Behøver du kun 2.500 kroner til en ny bærbar, vil det måske for de fleste unge bedre kunne svare sig at tage et SU-lån. Har du alligevel brug for en større sjat penge til for eksempel et dyrt indskud og møbler, vil et SU-lån ikke række, da du maximalt kan låne lige over 3.000 kr. om måneden. Står du som studerende og skal betale 30.000,- for indskud og forudbetalt leje, skal du altså have sparet et SU-lån op i 10 måneder forinden, og det der sjældent nogen, der gør. I en sådan situation kan det altså godt være, at et forbrugslån vil være det mest ideelle for dig. Vi vil dog igen påpege, at vi ikke anbefaler unge at tage et lån, der udelukkende skal gå til såkaldt tant og fjas såsom caféture, fester og biografbilletter (selvom der jo også skal være plads til det en gang imellem), men at et forbrugslån kun tages, hvis det er strengt nødvendigt.

Hvordan finder du det rigtige forbrugslån

Det kan være lidt af en jungle, når det rigtige lån skal findes, og dette ved vi godt her hos SeedMoney.dk. Netop derfor har vi lavet en søgemaskine, som kan hjælpe dig på vej. Vi vil gerne være din guide gennem den store jungle af lån, og derfor har vi lavet en løsning, som er brugervenlig og simpel, så du kan være med, selvom du ikke har de store tekniske færdigheder. Vores søgemaskine skal blot bruge to informationer omkring dig, og når disse er indtastet, skal den nok finde et stort udbud af lån, der kan passe på dig.

Det første der skal bruges er størrelsen på lånet. Denne information er selvfølgelig også den mest væsentlig, når du skal have optaget det forbrugslån, du drømmer om. Ligeledes har lånets størrelse stor betydning, eftersom låneudbyderne tilbyder forskellige størrelser af forbrugslån, og derfor er det nødvendig for vores søgemaskine, at den præcist ved, hvor meget du vil låne, når det skal sortere i mulige lån for dig. Når beløbet er indtastet, mangler du blot endnu en information, når det helt rigtige lån skal findes.

Det sidste, der skal indtastes, er din alder. Når du skal optage et forbrugslån, skal du minimum være 18 år, da det er den alder, hvor man juridisk set kan binde sig selv. At indtaste din alder kan lyde overflødig, men dette er ikke tilfældet, idet nogle låneudbydere kræver, at du er minimum 20 eller 23 år. Dog skal du ikke frygte, at der ikke er et lån til dig, hvis du er 18 år. Hos SeedMoney.dk samarbejder vi med en lang række virksomheder, og der skal nok være det helt perfekte lån til dig.
Når du vil finde lånet, der passer til dig, kan det klart anbefales, at du burger vores søgemaskine, da den lister alle potentielle lån op overfor hinanden, så du kan sammenligne dem og finde det bedste for dig uden det store besvær.

Ny lov om kortsigtede forbrugslån

Folketinget har vedtaget en ny lov, der træder i kraft fra d. 1. januar 2017. Loven drejer sig om de kortsigtede forbrugslån – de såkaldte kviklån – og får betydning for, hvor hurtigt en lånetager kan få penge på kontoen. Hvor man tidligere kunne underskrive en online aftale om et lån efter et par timer, skal man fra starten af 2017 vente minimum 2 døgn, før man kan lukke aftalen. Dette bliver omtalt som ”betænkningstid” og skal altså give dig som forbruger mulighed for at overveje sagen en ekstra gang. Det kan selvfølgelig være en ulempe for dem, der virkelig står i en nødsituation og skal bruge penge her og nu, men det vil også skåne de folk, der på baggrund af en smart, impulsiv idé har ansøgt om et lån, og som senere bliver bevidst om, at det måske for lige netop dem ville være bedre at spare pengene op selv. Det lyder for os egentlig delvist ret fornuftigt, da vi som udgangspunkt har den holdning, at man ikke bør tage lån, hvis man i virkeligheden ikke har brug for det og med mindre, man har sat sig grundigt ind i tingene på forhånd. Med de indlagte 48 timer kan folk gennemgå sit budget og hele situationen en ekstra gang, og den nye lov er på den måde en slags tryghed for brugerne.

 

Spørgsmål, du bør stille dig selv, før du tager et lån

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør tage et lån, har vi lavet en lille tjekliste, du kan gå igennem, inden du underskriver en aftale.

1) Først og fremmest skal du undersøge, om du har økonomien til at tage et forbrugslån. Kig på den månedlige ydelse, du skal betale. Er det noget, du realistisk set vil være i stand til?

Hvis du er ved at skaffe dig et lille lån, for eksempel fordi du akut skal have et nyt køleskab, kan løbetiden godt være meget kort – somme tider kun en måned. Vil du være i stand til at skaffe pengene inden tidsfristen udløber?

2) Sammenlign forskellige udbydere, så du er sikker på, du finder det lån, der passer bedst til dig. Vi ved her på SeedMoney.dk godt, at det kan virke noget uoverskueligt, og det er derfor, at vi er her. Med vores søgemaskine håber vi, du finder det mere overkommeligt at tage stilling til, hvilket lån du skal tage.

3) Undersøg, hvad lånet samlet set vil koste. Vil du for eksempel låne 20.000 kr., skal du også tænke på, at du skal betale et startgebyr på måske 1.000 kr. Dertil kommer renter og måske også andre gebyrer. Skab dig et overblik over, hvad du i sidste ende vil komme til at betale.

4) Overvej, om du har brug for lånet. Hvis det, du vil bruge pengene på, i virkeligheden ikke betyder så meget for dig, så er det måske en god idé at spare op i stedet. Er det derimod noget, du virkelig brænder for, så kan det sagtens være en god idé at tage lånet, såfremt du vurderer, at du opfylder punkt 1.

 

Andre ting, du skal være opmærksom på

At tage et hvilket som helst lån bør aldrig være en impulshandling. Vi vil altid opfordre til, at man overvejer sagen nøje, før man låner penge. Det er ekstremt vigtigt, at du sætter dig godt ind i det lån, du overvejer at tage. At sætte sig godt ind i et lån indebærer også, at du læser det med småt. Da der er meget konkurrence på markedet, ændrer tingene sig hurtigt, og du skal være sikker på, at du nogenlunde kan forudse, hvad der kommer til at ske med dit lån i den periode, det kommer til at strække sig over. Ved at læse det med småt kan du blive mere sikker på, hvad det er for en aftale, du er ved at sige ja til.

Når du har besluttet dig for et lån, skal du selvfølgelig også være sikker på, du har en månedlig ydelse, der for dig er til at betale. Misligholdt gæld kan godt få store konsekvenser, men hvis du følger vores råd om at tilrettelægge dit lån, således at du har lidt ekstra luft i budgettet efter alle udgifter og tilbagebetalinger, så kan du være sikker på, at du kan følge din låneplan hundrede procent, selv når der kommer uforudsete regninger. Hvis du husker at gennemgå din normale pengestrøm inden, du optager lånet, så behøver du ikke at bekymre dig.

Et sidste råd, du får med på vejen, er, at nogle online låneinstitutter til tider har specielle tilbud der gør, at du kan spare mange penge. En gang imellem kan du for eksempel som førstegangs låntager falde over rentefri lån på omkring de 4.000 kr. Dog skal man lige være opmærksom på, at lånet stadig ikke er helt gratis. Selvom man ikke skal betale rente, skal man typisk betale gebyrer af en art, og det er der mange, der umiddelbart glemmer. Men hold alligevel nøje øje med særlige kampagner, da det kan spare dig for mange penge. Igen vil vi dog stærkt opfordre dig til at være påpasselig og ikke uden videre at springe i med begge ben.  Der er stærk kamp mellem de mange forskellige udbydere, og der er selvsagt rift om kunderne. Derfor vil de alle gerne få det til at lyde som om, de er de billigste eller bedste. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det som udgangspunkt også altid, indtil det modsatte er bevist – og det er her, vi kommer tilbage til det med at læse det med småt.

 

10 spørgsmål og svar om forbrugerlån, mange har gavn af at vide

Nedenfor har vi samlet 10 spørgsmål, som mange kan komme til at undre sig over i forbindelse med optagelse af et lån. Nogle spørgsmål ville du måske aldrig selv komme i tanke om at stille, men de kan egentlig være meget gode at kende svaret på.

Hvorfor skal jeg søge om et lån online frem for i en fysisk bank?

Der er selvfølgelige fordel og ulemper ved begge dele. Det vi her hos SeedMoney.dk oplever som de største fordele ved online forbrugslån er blandt andet, at du kan ansøge døgnet rundt. Du behøver derfor ikke at tage fri fra arbejde for at nå ned i banken inden lukketid. Derudover kan du få et hurtigt forbrugslån online, da svartiden som regel ligger inden for nogle få timer. Som en tredje fordel kan det nævnes, at der ikke er en fremmed, der sidder og baggrundstjekker dig og din privatøkonomi, og du slipper derfor for følelsen af, at du deler private informationer med en, du ikke har lyst til at dele sådanne oplysninger med.

Er det sikkert at ansøge om lån over nettet?

Ja, det er generelt sikkert at søge om lån på nettet. Kreditgiveren vil sørge for, at dine personlige oplysninger vil blive krypteret, hvilket giver garanti for, at der ikke er en fremmed tredjepart, der kan få adgang til dem.

Kan jeg indfri mit lån, når jeg vil?

Hos mange selskaber er det muligt at indfri dit lån når som helst, hvis du en dag sidder med flere penge, end du havde regnet med. Hvis det ikke står som under den generelle information om lånet, kan du prøve at forhøre dig ved det enkelte selskab.

Hvorfor kræver nogle selskaber, at jeg bruger mit NemID?

NemID fungerer som din digitale underskrift og er med til at gøre hele ansøgningsprocessen langt mindre besværlig, fordi du derved ikke behøver at sætte en klat blæk på et stykke papir og køre ned på posthuset med det, som man skulle i gamle dage. NemID er også en måde, hvorpå det pågældende selskab kan sikre sig, at du faktisk er den person, du påstår, du er.

Hvorfor skal jeg betale oprettelsesgebyr?

Oprettelsesgebyr er en helt normal ting, og det vil du typisk skulle betale uanset om du får dit lån online eller gennem en fysisk bank. Pengene går normalt til administration og stempler. Nogle gange vil beløbet blive lagt til dit lån, andre gange bliver det fratrukket det beløb, du får udbetalt.

Er jeg bundet til lånet, så snart jeg har fået det godkendt?

Nej, det er du ikke. Når kreditgiveren har sagt god for dig, skal du selv gå ind og acceptere aftalen. Det gør det derfor muligt for dig, specielt hvis du har et lidt strammere budget, at undersøge, hvilke firmaer der rent faktisk er villige til at låne dig penge. Derefter har du så mulighed for at sammenligne dine tilbud, før du siger ja til et af dem.

Hvordan kan det være, jeg ikke skal give mine kontooplysninger?

I nogle tilfælde vil du ikke blive bedt om at give dine kontooplysninger. Det er i situationer, hvor du i stedet bliver ført igennem med NemID, og pengene vil her blive sat over på din Nemkonto – præcis ligesom mange arbejdsgivere gør det.

Kan man være to om et lån?

Ja, det er muligt ved rigtig mange lånetyper. Hvis det er dig, der står for at skaffe lånet, er du det, man kalder en hovedansøger. Hvis du ønsker at din kæreste eller ægtefælle også er en del af det, kan vedkommende komme på som medansøger. Det er meget almindeligt især ved bolig- og billån. Faktisk må du have hvem som helst som medansøger, men det vil altid være mest fornuftigt, at det er en, du kender godt, og som du kan stole på.

Kan jeg tage et forbrugslån, hvis jeg er registreret i RKI?

Som udgangspunkt stiller de fleste lånevirksomheder krav om, at du ikke må være registreret i RKI (Experian). Vi vil også gøre det klart, at SeedMoney.dk ikke anbefaler nogen at tage lån, hvis man er registreret som dårlig betaler. Grunden til dette er, at det tit er dyrere, fordi udbyderne statistisk set løber en større risiko og måske ikke får alle sine penge igen. Derudover er det som sagt også en langt vanskeligere proces, hvis man sidder i den situation som låntager.

Hvad vil der ske, hvis jeg ikke kan tilbagebetale mit forbrugslån til tiden?

Skulle du, trods et grundigt forarbejde inden du tog lånet, alligevel havne i den situation, at du ikke kan betale dit lån tilbage, bør du kontakte låneinstituttet. Alle kreditgivere vil som udgangspunkt gøre så meget som muligt for at få sine penge tilbage, og du kan i mange tilfælde udarbejde en løsning i samarbejde med din udbyder. Vær dog opmærksom på, at du skal være i en ekstrem vanskelig situation før, det kommer til at gøre sig gældende, og det er derfor ikke noget, man skal afprøve udelukkende i håb om, at man kan få en mere fordelagtig aftale.

!