Er ÅOP fortid? Sværere at sammenligne lån

Du har sikkert set udtrykket ÅOP et par gange her på SeedMoney, og vi har flere gange forklaret, hvad der ligger bag dette meget vigtige tal. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er et fremragende værktøj, når du skal sammenligne lån med hinanden. Én ting er renten på et lån – noget helt andet er de ekstraomkostninger, som ofte følger med. Det kan være alt lige fra stiftelsesomkostninger til gebyrer og administration. Det er med andre ord et tal, som du skal være særligt opmærksom på, når du låner penge. Det er i kreditaftaleloven bestemt, at alle låneselskaber og pengeinstitutter har pligt til at oplyse om ÅOP på alle deres lån. Dette skyldes, at lovgiverne i Folketinget gerne vil sikre os almindelige mennesker mulighed for at gennemskue lånebetingelser, uden at vi nødvendigvis behøver at læse hundredvis af sider. Med ÅOP er det blevet meget nemmere at lave en hurtig sammenligning af de lån, der findes på markedet, og her på SeedMoney anbefaler vi alle vores læsere at benytte ÅOP, hvis de er på udkig efter et lån og gerne vil have det billigste med færrest omkostninger.

 

Ændring af loven på vej? Måske…

ÅOP er anerkendt af både banker og forbrugerorganisationer, men et udvalg nedsat af Erhvervs- og vækstminister Troels Lunds Poulsen (V) har i sommeren 2016 vedtaget et forslag om at fjerne det krav, der findes i kreditaftaleloven, som pålægger andre end pengeinstitutter at give grundlæggende oplysninger om lån, herunder ÅOP. Det betyder helt konkret, at det ikke længere vil være lovpligtigt at oplyse forbrugere om en række basale oplysninger, som har til hensigt at gøre det mere gennemsigtigt at låne penge. Forslaget er sendt i høring med svarfrist den 24. august 2016. Hos SeedMoney.dk følger vi naturligvis udviklingen tæt, og vi vil løbende sørge for at opdatere siden, såfremt der sker nyt i denne sag.

 

Foretrækker det nuværende system

Vi skal gøre opmærksom på, at forslaget ikke er vedtaget endnu, og det er derfor ikke sikkert, at udvalgets anbefalinger nogensinde bliver til lov, men ikke desto mindre er der tale om en betydelig ændring af det nuværende system, såfremt forslaget bliver gennemført. Det vil have store konsekvenser for både bankerne og forbrugerne. Bankerne vil nemlig ikke slippe for at skulle oplyse ÅOP – det er kun låneselskaber, som ikke er banker, der kan undlade at oplyse om dette. Vi mener dog i højere grad, at det er forbrugerne, som bliver ramt af denne lovændring. Det bliver nemlig meget vanskeligere at sammenligne og finde det lån, som rent faktisk er det billigste. I så fald vil en typisk forbruger skulle læse samtlige betingelser igennem, og ofte vil disse lånevilkår være formuleret på et juridisk sprog, som almindelige danskere kan have svært ved at gennemskue. Det frygter vi, at nogle forbrugere ikke har lyst til – og derfor risikerer de at ende med et dyrere lån, end tilfældet er i dag.

Vores holdning er således, at det nuværende system er at foretrække, da forbrugerne i dag har et bedre udgangspunkt for at vælge et billigere lån. ÅOP systemet er retfærdigt og sikrer gennemsigtighed. Vi mener ikke, at forbrugerne er dumme og ikke kan finde et godt lån uden ÅOP – men hvorfor gøre det sværere, når vi har et system, der fungerer relativt godt i dag?

!