Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "rkilaan"

RKI Lån

RKI – eller Experian som det hedder nu om dage – er bestemt ikke noget rart sted at være. Dette er nemlig et register for folk, som kan kategoriseres som dårlige betalere. Her kan virksomheder registrere deres kunder, hvis de ikke betaler for deres varer, og låneselskaberne kan gøre det samme, hvis en kunde misligholder sit lån ved ikke at betale afdrag til tiden selv efter rykkere. Er du først havnet i RKI, er det umådeligt svært at få adgang til lån på samme præmisser som en person, der ikke er registreret som dårlig betaler. Dermed ikke sagt at det er helt umuligt – du skal bare være forberedt på, at renterne er højere og vilkårene strengere. Netop af denne grund anbefaler vi hos SeedMoney ikke, at du optager lån, hvis du er registreret i RKI. Ydermere henviser vi ikke til udbydere af lån, hvor RKI altså ikke er nogen hindring. På denne side vil vi dog kort beskæftige os med de muligheder, du trods alt har for at låne penge selvom du er registreret RKI. Vi vil endvidere give nogle gode råd til, hvordan du kommer ud af RKI, så du igen kan låne på mere gunstige vilkår.

 

Kviklån trods RKI er dyrere end ellers

Lad det være sagt med det samme; hos SeedMoney anbefaler vi ikke, at du låner penge, når du er registreret i RKI. Det er både dyrere og vanskeligere, og det kan betyde, at du ender i en ond spiral, der kan være svær at komme ud af. Vi henviser i stedet til nedenstående afsnit, hvor vi har beskrevet, hvad du kan gøre for at slippe ud af RKI og få økonomisk fodfæste igen. Dette er i langt de fleste henseender den mest optimale løsning, så du ikke belaster din i forvejen trængte økonomi yderligere ved at låne til høje renter og betale et utal af spidsfindige gebyrer og ekstraomkostninger.

Selvom vi fraråder at låne yderligere, hvis du er registreret i RKI, betydet det dog ikke, at der ikke er mulighed for at låne penge. Der findes stadigvæk enkelte muligheder på lånemarkedet – selv for RKI registrerede forbrugere. Vi henviser dog ikke til udbydere af RKI lån, da vi mener, at det i langt de fleste tilfælde er uforsvarligt at låne penge i denne situation. Du skal dog ikke forvente, at traditionelle låneselskaber vil være villige til at låne dig penge på samme vilkår, som hvis du ikke var registreret i RKI – dertil er risikoen simpelthen for stor. Du må derfor ty til alternative långivere, hvilket blandt andet betyder, at du må leve med:

 • Større og hyppigere afdrag
 • Større gebyrer og stiftelsesomkostninger
 • Betydeligt højere renter
 • Krav om sikkerhedsstillelse i værdifulde aktiver
 • Muligvis krav om indskud
 • Muligvis krav om kaution fra familiemedlemmer eller andre
 • Hårdere inddrivelsesmetoder
 • Andre betingelser, som har til hensigt at minimere långivers risiko.

Ovenstående vidner om, at RKI lån medfører betydeligt flere omkostninger end ved almindelige lån såsom kviklån, SMS lån eller forbrugslån. Disse krav virke uretfærdige og ekstremt byrdefulde, men det er nu engang betingelserne for at kunne låne i en situation, hvor du er i økonomisk uføre. Selvom der kan være gode grunde til at låne, når man er registreret i RKI, hvilket vi vil komme nærmere ind på senere, anbefaler vi således, at du finder en anden, mere holdbar løsning, så du ikke er nødsaget til at optage lån på urimelige vilkår.

 

RKI lån kan være fornuftigt – brug din sunde fornuft

Står du i RKI, og har du gæld, du ikke kan betale? Vil du gerne låne penge, men er du i tvivl om, hvorvidt det er en god idé, når nu du er registreret i RKI? Det kan slås fast med syvtommersøm, at RKI lån i langt de fleste tilfælde er en uholdbar løsning på et stort problem. Dette skyldes, at RKI lån for de flestes vedkommende bruges som en midlertidig lappeløsning – man låner sig til et par måneders frihed, hvorefter man igen er tilbage i den samme penible situation. Ofte viser det sig endda, at lånet har gjort tingene værre, idet denne form for lån er dyrere end traditionelle låntyper. Af samme årsag henviser vi hos SeedMoney ikke til udbydere af RKI lån, da vi er af den overbevisning, at optagelse af lån på trods af RKI registrering er at forvilde sig ud på et sidespor. Et RKI lån vil med overvejende sandsynlighed ikke kunne løse de grundlæggende problemer, der ligger til grund for din registrering i registreret for dårlige betalere, og derfor anbefaler vi i stedet, at du forsøger at afdrage på din eksisterende gæld og slipper ud af RKI, før du igen låner penge.

Vi medgiver dog gerne, at det i visse tilfælde kan være nærliggende at søge finansiering via lån, selvom du står i RKI. Selvom renten på RKI lån typisk er en del højere end ved andre låntyper, kan det være fordelagtigt at samle sin gæld ét sted – især for overblikkets skyld. Skylder du penge til mange forskellige kreditorer, er det nemt at miste overblikket over, hvem du skylder hvad og hvor meget. Er du således i stand til at finde et lån med en acceptabel rente, kan det muligvis være en god idé at bruge pengene til at blive din klatgæld kvit. På denne måde undgår du også at overse inkassovarsler, rykkergebyrer eller andre omkostninger i forbindelse med misligholdelse.

Du bør dog altid kraftigt overveje, hvorvidt et RKI lån er den rigtige vej at gå. Brug din sunde fornuft. Et lån bør udelukkende være et supplement til ændringer i din økonomi, så du kan slippe ud af RKI og låne på mere rimelige vilkår.

 

Dette bør du vide, hvis du overvejer at låne penge trods RKI

Overvejer du at låne penge, og er du registreret i RKI, er der en række ting, du skal være opmærksom på, som ikke nødvendigvis gælder for de mere traditionelle lån. Du bør læse lånevilkårene meget grundigt igennem, så du ikke risikerer at sige ’ja’ til noget, du senere ikke kan stå inde for. Vær opmærksom og forberedt på, at betingelserne ved et RKI lån som hovedregel er en del skrappere end ved almindelige lån. Du skal derfor ikke være overrasket, hvis renten ligger et godt stykke over renterne på kviklån, forbrugslån og SMS lån.

Endvidere bør du altid lægge et budget for din privatøkonomi, inden du låner, så du ved, hvorvidt din økonomi kan håndtere renter og afdrag. Vær realistisk omkring dine indtægter og udgifter – ellers ender du med at lave et budget, som er ubrugeligt, da det egentlig ikke afspejler din egentlige økonomi, men snarere et glansbillede af denne.

Afslutningsvist skal du vide, at vi hos SeedMoney ikke anbefaler at låne penge, når du er registreret i RKI – og dette med god grund. Vores erfaringer viser, at størstedelen af de folk, som er registrerede i RKI, ikke er i stand til at overholde deres forpligtelser over for långiver, hvilket kan være en dyr fornøjelse. Långiver kan nemlig forlange sikkerhedsstillelse, hvilket betyder, at kreditor kan kræve indtægten fra salget af din bil eller et andet værdifuldt aktiv, såfremt du ikke betaler dine afdrag til tiden. Dette kan være en katastrofe, som sender dig ud over afgrunden – mange bruger eksempelvis bilen til at komme på arbejde, idet de ikke har adgang til offentlig transport. I så fald kan du være nødsaget til at flytte tættere på din arbejdsplads, men det er ikke sikkert, at du har råd til at bo i en større by. I værste fald risikerer du at blive arbejdsløs, og så er du for alvor på spanden. Uden nogen fast, månedlig indtægt er du henvist til dagpenge eller kontanthjælp, og her er der ikke nogen betydelig luft i økonomien til hverken forbrug, sjov eller afdrag.

Undgå at havne i en ond spiral, og overvej grundigt, hvorvidt du virkelig har behov for at låne penge. Måske kan du vente, til du er din gæld kvit og sluppet ud af RKI registeret? Vi anbefaler, at du fokuserer på at forbedre din nuværende økonomiske situation, før du overvejer at låne penge. Når du først er ude af RKI, kan det sagtens være en god idé at låne penge igen, og formår du at slippe ud af registreret for dårlige betalere, har du nu mulighed for at låne hurtige og billige lån uden krav om sikkerhed eller dokumentation. Det kræver blod, sved og tårer, men lykkes det, kan du se frem til et liv uden økonomisk usikkerhed.

 

Sådan kommer du ud af RKI – gode råd, tips og tricks

Hvis du af den ene eller anden årsag er havnet i RKI, kan det være vanskeligt at få adgang til lån på samme vilkår som alle andre. Dette skyldes, at der nu er en betydeligt større risiko forbundet med at låne dig penge, idet du tidligere har misligholdt betalingsaftaler. Dine lånemuligheder bliver således kraftigt begrænset, og dine eneste reelle alternativer er derfor familielån eller de såkaldte RKI lån, som dog kommer med betydeligt strengere lånevilkår.

Vi anbefaler i stedet, at du forsøger at kæmpe dig ud af RKI i stedet for. Det er en hård, lang og sej kamp at komme ud af RKI, særligt hvis der er tale om en stor, misligholdt gæld. Dette kræver, at du er tålmodig og sætter næring efter tæring. Du skal altså forberede dig på, at der nok ikke bliver råd til eksotiske rejser, dyre vine eller en ny bil lige foreløbigt. Den bedste vej ud af RKI er nemlig at forsøge at få dine udgifter til at matche dine indtægter, så du langsomt, men sikkert kan betale af på din gæld. Du frygter måske, at du kommer til at leve af havregrød og pasta, men bare rolig – de fleste er i stand til at spare mange penge hver måned, hvis de tænker sig om og går deres økonomi efter i sømmene. Skylder du rigtig mange penge væk, kan det være en fordel at kontakte din(e) kreditor(er) og høre, hvorvidt det er muligt at lave en mere favorabel afdragsordning eller sågar få en del af din gæld eftergivet. Det er ikke givet, at kreditor vil lytte til dig, men det er bestemt et forsøg værd. Du kan eventuelt alliere dig med en professionel gældsrådgiver, som har indsigt i og erfaring med at forhandle med kreditorer. Det er ikke altid gratis, men en dygtig gældsrådgiver kan spare dig for flere penge, end han/hun koster i salær.

Vores bedste råd er dog, at du tager ansvar for din økonomi. Dette betyder helt konkret, at du lægger et budget, der viser, hvor meget du har at leve for hver måned. Kan du se, at du bruger for mange penge på forbrug, såsom mad eller luksus/unødvendige ting, er det måske en af de poster, hvor det er muligt at spare penge – penge du i stedet kan bruge på at afdrage på din gæld. Ydermere bør du undersøge udgifter til ting som forsikringer, TV pakke og lignende. Her har det nemlig vist sig, at danskerne tit betaler for meget uden egentligt at få et bedre produkt. Bor du til leje, bør du passende overveje, om det måske kan være en mulighed at flytte, så dine udgifter til husleje, vand, el og varme mindskes. Kig desuden på dine møbler og andet inventar – er det nødvendigt med et 50” fladskærms TV fra Sony med stemmekontrol og Smart TV? Nej, vel? Har du virkelig behov for nyt tøj hver 2. uge, eller kan du nøjes med en gang om måneden? Det er ofte de mange små ting, hvor det er muligt at spare store summer, så kig dig selv i øjnene og vurder, hvor du har mulighed for at skære ind til benet.

 

Gældssanering – en sidste mulighed for at slippe ud af RKI

Ligger din økonomi i ruiner, og har du ingen jordisk chance for at få enderne til at mødes, er det i visse situationer muligt at søge om gældssanering. Betingelserne for, at du kan få såkaldt frivillig akkord (gældssanering), er, at kreditor accepterer den løsning, du foreslår. Dermed også sagt at kreditor ikke er tvunget til at eftergive din gæld, når der er tale om frivillig akkord. Ofte er kreditorer dog alligevel lydhøre over for forslag om eftergivelse af gæld, så længe du præsenterer en rimelig løsning, der ikke er urealistisk og uden hold i virkeligheden. Du skal altså ikke regne med, at en kreditor vil eftergive 99 % af din gæld. Desuden skal omstændighederne tale for, at du ikke er i stand til at betale din gæld uden eftergivelse. Foruden frivillig akkord har du mulighed for såkaldt tvungen akkord, der, som navnet antyder, er en tvungen nedsættelse af din gæld. Betingelserne herfor er dog noget strengere og findes i konkursloven. Du kan læse mere om gældssanering og kravene her.

Samlet set lyder vores anbefaling, at du, i stedet for at optage yderligere lån, bør fokusere på at få din økonomi på rette spor igen. Der findes ikke nogen hurtig og nem løsning – det kræver, at du kan udsætte dine behov og fokusere på at få betale af på din gæld, uanset hvor uoverskuelig den end måtte være. Du skal dog huske, at du under alle omstændigheder maksimalt kan være registreret i RKI i 5 år for den samme fordring. Man kan således sige, at du ”automatisk” slipper ud af RKI efter 5 år, men dette ændrer ikke på, at gælden består, og at du før eller siden skal betale hele eller en del af gælden tilbage.

 

Lån trods RKI – ofte stillede spørgsmål

RKI eller andre debitorregistre kan virke uigennemskuelige, og det er ikke sikkert, at du ved, hvordan du egentlig er havnet i det brogede register. Sandheden er dog, at langt de fleste RKI registrerede danskere udmærket ved, hvorfor de med rette er blevet stemplet som dårlige betalere. Dette skyldes manglende evne til at overholde finansielle forpligtelser over for sine kreditorer, der ikke ser nogen anden løsning end at advare andre om din manglende vilje eller evne til at betale, det du skylder. Fremgår dit navn i RKI, og har du brug for at låne penge, er der sikkert nogle spørgsmål, som trænger sig på. SeedMoney henviser som tidligere nævnt ikke til udbydere af RKI lån, og vi anbefaler i stedet, at du fokuserer på at genetablere en sund og rask økonomi, inden du låner flere penge. I dette afsnit vil vi berøre nogle af de klassiske spørgsmål, der opstår i forbindelse med RKI og RKI lån.

 

 1. Hvad er RKI, og hvorfor er jeg blevet registreret som dårlig betaler?

Experian (tidligere RKI) er et register for folk, der har misligholdt betalingsaftaler og derfor kan kategoriseres som værende dårlige betalere. Dette register bruges primært af det offentlige og danske virksomheder til at vurdere, hvorvidt en person er kreditværdig eller ej, og er man således registreret i RKI, betyder dette, at langt de fleste almindelige og traditionelle lånemuligheder udelukkes. Der er nogle helt faste krav for, hvornår du kan registreres i RKI. Du skal først og fremmest skylde nogen penge – fx en virksomhed eller en person. Du kan først registreres i RKI og være synlig for Experians kunder, når fordringen (det du skylder) overstiger 1.000 kr. Du skal desuden have modtaget 3 rykkere samt et varsel om, at du registreres i RKI, såfremt du ikke betaler. Der gælder særlige regler for registreringer foretaget af det offentlige og den finansielle sektor. Du kan læse mere om den til enhver tid gældende lovgivning i Persondataloven.

 

 1. Hvilke konsekvenser har det at blive registreret i RKI?

Indledningsvist bliver det umådeligt vanskeligt at låne penge på ordentlige vilkår. I og med at RKI bruges som et værktøj til kreditvurdering, er det jo logisk, at låneselskaberne ikke vil låne dig penge, såfremt du tidligere har udvist manglende betalingsevne eller vilje. En registrering i RKI kan således have store konsekvenser for din privatøkonomi, hvis denne er baseret på finansiering via eksterne lån, og derfor anbefaler vi også, at du så vidt muligt undgår at havne i RKI – for din egen og kreditors skyld. De fleste kreditorer er villige til at indgå en form for afdragsordning, så du kan undgå RKI – registreres du først i RKI, mindsker det nemlig sandsynligheden for, at kreditor nogensinde får sine penge.

 

 1. Kan jeg stadig låne penge, selvom jeg er registreret i RKI?

Svaret er både ja og nej. Du kan ikke låne penge via de traditionelle kanaler, hvilket vil sige, at lån såsom kviklån, forbrugslån og andre billige lån som hovedregel er udelukket. Det er dog muligt at finde virksomheder, som tilbyder lån trods RKI, men dette indebærer ofte højere renter, flere gebyrer og større månedlige afdrag, hvilket det langt fra er sikkert, at din økonomi kan bære. Hos SeedMoney fraråder vi at låne penge, hvis du er registreret i RKI – du ender med at ende i kløerne på lånehajer, der kun er ude efter én ting – penge.

 

 1. Hvilke muligheder har jeg for at låne penge, hvis jeg er registreret i RKI?

Et familielån kan således være et oplagt alternativ til et RKI lån, idet familiemedlemmer eller venner ofte har langt større forståelse og indsigt i din situation, og du vil ofte ikke være tvunget til at betale tårnhøje renter for at låne af mor eller far. Husk dog at snakke vilkårene grundigt igennem, inden du låner penge af din familie. Penge kan være årsagen til heftige familieskænderier og uenigheder, hvilket ingen naturligvis ønsker. Lav derfor en skriftlig låneaftale, så alle er indforstået med vilkårene. Et familielån er ofte den bedste mulighed for at låne penge trods RKI.

 

 1. Kan jeg stadig optage kviklån, forbrugslån og SMS lån mm.?

Bliver du registreret i RKI, kan du godt vinke farvel til billige lån – det er desværre sandheden. De traditionelle långivere vil som udgangspunkt ikke røre dig med en ildtang, idet de frygter, at du ikke overholder låneaftalen jf. din tidligere, manglende betalingsevne/vilje. Du har dog stadig visse muligheder for at låne penge, selvom du er registreret i RKI. Kniber det med at få enderne til at mødes, kan du spørge dine venner eller familie om en økonomisk håndsrækning – alternativt kan du få andre til at kautionere for et lån.

 

 1. Jeg er ikke en dårlig betaler?! Hvad kan jeg gøre?

Er du blevet registreret i RKI på et usagligt grundlag, og mener du ikke, at du med rette kan stemples som dårlig betaler? Hvis du ikke har misligholdt dine forpligtelser eller betalingsaftaler, kan du gøre indsigelse mod registreringen. Dette betyder, at du ikke er enig i, at du skylder kreditor penge. Et krav for at blive registreret i RKI er nemlig, at der skal være enighed mellem kreditor og skyldner om gældsforholdet. Såfremt dette ikke er tilfældet, skal der foreligge en dom, som afgør skyldsspørgsmålet. Hvis ikke en retsinstans har fastlagt, at du skylder penge til kreditor, skal RKI omgående slette registreringen.

 

 1. Bør jeg låne penge, hvis jeg står i RKI?

Det afhænger meget af din konkrete situation, men generelt anbefaler vi på SeedMoney ikke, at du låner penge, hvis du står i RKI. Dette skyldes, at optagelse af yderligere lån kan forværre din situation betragteligt. Endvidere er RKI lån typisk også betydeligt dyrere end traditionelle lån. Vi medgiver dog, at der i udvalgte situationer kan være stor fornuft i at låne penge på trods af RKI. Ved du eksempelvis, at du inden længe kommer til penge, kan du bruge et RKI lån til at betale andre lån ud, så du slipper for rykkere og gebyrer. Du bør dog kun låne, såfremt du er 100 % sikker på, at du kan overholde betingelserne i låneaftalen. Alternativt kan du overveje et familielån.

 

 1. Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Der er flere måder, hvorpå du kan komme ud af RKI. For det første kan du arbejde på at genopbygge din økonomi, så du har mere på kistebunden til dine kreditorer og dig selv. Ydermere kan du forsøge at forhandle gældssanering eller afdragsordninger igennem med kreditor – vær dog opmærksom på, at kreditor ikke har pligt til at slette dig fra RKI eller undlade at registrere dig. Vi har ovenfor samlet en række gode råd til, hvordan du retter op på din økonomi og blive din gæld kvit, så du igen kan låne penge på mere tålelige vilkår.

Husk, at du under alle omstændigheder kun kan være registreret i RKI i maksimalt 5 år for den samme fordring. Efter 5 år slettes din registrering for denne gældspost således. Dette er dog ikke ensbetydende med, at gælden forsvinder – kreditor vil sandsynligvis stadig have et krav mod dig. Ydermere kan kreditor også registrere dig flere gange for forskellige krav, ligesom andre kreditorer også kan registrere dig, hvis du misligholder andre betalingsaftaler.

 

 1. Er jeg registreret i RKI?

Det er relativt nemt at fastslå, hvorvidt du er registreret i RKI eller ej. Du skal blot benytte www.dininfo.dk. Her logger du ind med dit NemID nøglekort, hvorefter du vil kunne se, om du er registreret eller ej. Din RKI status vil også vise, hvor mange gange du er blevet registreret, samt hvilken fordring registreringen skyldes. Du bliver slettet fra RKI, så snart du har betalt din gæld, eller efter 5 års registrering, hvis du ikke er i stand til at betale. Din gæld forsvinder dog ikke efter disse 5 år – udelukkende din RKI registrering.

!